Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Δικαιώνει τους εργαζομένους της ΕΡΑ και της ΕΡΤ η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου

Δικαιώνει τους εργαζομένους της ΕΡΑ και της ΕΡΤ η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, η πρώτη που εκδίδεται πανελλαδικά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ελευθέριος Σισκάκης, απορρίπτονται όλοι οι ισχυρισμοί που προέβαλλε το Ελληνικό Δημόσιο. Αποφαίνεται ότι είναι άκυρος ο τρόπος καταγγελίας της σύμβασης των εργαζομένων στην ΕΡΤ καθώς δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που διέπει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Αποφαίνεται ακόμα ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου.

Το δικαστήριο επιδίκασε στους 20 εργαζόμενους της ΕΡΑ και της ΕΡΤ Ηρακλείου μισθούς υπερημερίας μερικών χιλιάδων ευρώ, χρήματα τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα, διαφορετικά τους παρέχεται η δυνατότητα να προβούν σε κατασχέσεις. Το ποσό που επιδικάστηκε έχει να κάνει με τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι εργαζόμενοι από το κλείσιμο της ΕΡΤ με την κοινή υπουργική απόφαση μέχρι και την συζήτηση της αγωγής τους στο δικαστήριο.
Σε ό,τι αφορά στην επαναπρόσληψη τους, το δικαστήριο αποφαίνεται ότι η ΝΕΡΙΤ δεν αποτελεί διάδοχο νομικό πρόσωπο της καταργηθείσας ΕΡΤ αλλά νέα νομική προσωπικότητα.
Κατά την κρίση του δεν αποδείχτηκε ότι η ΝΕΡΙΤ κατέστη καθολική ή ειδική διάδοχος της ΕΡΤ, ούτε ότι ασκεί οποιαδήποτε μορφής δραστηριότητα ώστε να υποχρεούται να αποδέχεται τις υπηρεσίες των εναγόντων και να τους καταβάλει αποδοχές υπερημερίας. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ως προς το σκέλος αυτό, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να επιτύχουν την επαναπρόσληψη τους γενικότερα στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στη οποία χαρακτηρίζεται "πολιτική δικαίωση" η "δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει άκυρες τις απολύσεις των 20 εργαζομένων στην ΕΡΑ Ηρακλείου Κρήτης" δήλωσε ότι «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα ασκήσει έφεση και θα κριθεί σε ανώτερο δικαστήριο».
«Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου προφανώς δεν έλαβε υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Δημοσιεύθηκε στο http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27359&subid=2&pubid=113274551

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου