Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Πανηγυρικό δημοψήφισμα για το νερό

Δύο πράγματα κατάφερε το Σάββατο η κυβέρνηση, με την προσπάθειά της να καταπνίξει το δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη, διά του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.
Το πρώτο, που έγινε αμεσότατα, ήταν να κάνει την Ελλάδα ρεζίλι των σκυλιών διεθνώς ως δημοκρατική χώρα. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την ανακοίνωση της εγκυκλίου του περί παράνομου δημοψηφίσματος, οι ανακοινώσεις αλληλεγγύης και στήριξης από το εξωτερικό κατέφθαναν ταχύτατα η μία μετά την άλλη. Το δεύτερο, κατά γενική ομολογία διοργανωτών και ξένων παρατηρητών, ήταν να δώσει μια απίστευτη ώθηση στο δημοψήφισμα, που την είχε πραγματικά ανάγκη. Διοργανωτές και εθελοντές, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ευχαριστούσαν χθες τον υπουργό Εσωτερικών γι' αυτή την πολύ σημαντική συνεισφορά.

Το κλίμα χθες στη Θεσσαλονίκη ήταν πανηγυρικό. Η αρχική αγωνία μετατράπηκε από πολύ νωρίς σε χαρά και ικανοποίηση. Σε τέτοιο βαθμό που έκανε τους διοργανωτές να μιλούν για «ιστορική μέρα για τη Θεσσαλονίκη». Προβλήματα υπήρξαν, αλλά ήταν ελάχιστα και ελάσσονος σημασίας. Σε κάποια εκλογικά κέντρα, οι αστυνομικοί, που δεν είχαν ενημερωθεί ότι το δημοψήφισμα θα γινόταν εκτός των προαυλίων των εκλογικών κέντρων, αρνήθηκαν να ανοίξουν τις αίθουσες στις οποίες φυλάσσονταν οι κάλπες από την προηγούμενη μέρα. Μια απλή επικοινωνία με τα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα έλυσε άμεσα την παρεξήγηση. Σε μία άλλη περίπτωση, ένας δημότης κάλεσε την Αστυνομία για να καταγγείλει ότι οι λίστες με τα ονόματα αποτελούν προσωπικά δεδομένα.
Η Αστυνομία έφτασε στο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο, διαπίστωσε ότι δεν επρόκειτο για εκλογικούς καταλόγους, αλλά για λίστες από τα δημοτολόγια, και δεν υπήρξε συνέχεια. Το θετικό -αν μπορεί να πει κανείς- πρόβλημα ήταν ότι από την έναρξη της διαδικασίας οι ψηφοφόροι ήταν τόσο πολλοί, που δεν έφταναν οι συνολικά 1.500 εθελοντές για να τους εξυπηρετήσουν γρήγορα. Γι' αυτό κι έγινε έκκληση για ενισχύσεις. Ομως οι Θεσσαλονικείς στήθηκαν για αρκετές ώρες στις ουρές για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για το νερό τους. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πολίτες που δεν ήθελαν να ψηφίσουν στις εκλογές, αλλά πήγαν ειδικά για να ψηφίσουν για το νερό. Σημαντικό ήταν ότι αν και μόλις την Πέμπτη βρέθηκε λύση για να ψηφίσουν οι ετεροδημότες, προσήλθαν τελικά στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης 1.530 για να ψηφίσουν.
Οι ξένοι παρατηρητές ήταν επίσης ενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή του κόσμου. Τόσο ο Κλάους Κίτσταϊνερ από το Βερολίνο όσο ο Χουάν Αντόνιο Χουλιάν, επικεφαλής των 28 διεθνών παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών, αλλά και η Κατερίνα Αμικούτσι από το Ιταλικό και το Ευρωπαϊκό Κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, μιλούσαν χθες για ιστορική μέρα για τη Θεσσαλονίκη, για το νερό, αλλά και για νίκη της δημοκρατίας. Και οι τρεις συμφωνούσαν ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να τους κρατήσει μακριά από τις κάλπες, όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς, αλλά αποτέλεσε ίσως την καλύτερη προτροπή για συμμετοχή στο δημοψήφισμα.
Αρνητικά σχόλια υπήρξαν στα κοινωνικά δίκτυα στο Ιντερνετ, για το ότι οι κάλπες ήταν διαφανείς και η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική. «Η διαδικασία ήταν νομιμότατη», λέει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, που διοργάνωσε το δημοψήφισμα, Σίμος Δανιηλίδης. «Μπορούν ίσως να μας κατηγορήσουν ότι δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε 1 εκατ. φακέλους. Αλλά οι πολίτες, όταν έπαιρναν τα τρία ψηφοδέλτια -"ΝΑΙ", "ΟΧΙ" και λευκό- μπορούσαν να απομακρυνθούν, να διπλώσουν αυτό που ήθελαν και να το ρίξουν στην κάλπη. Εμείς θέλαμε να στηθούν οι κάλπες μέσα στα εκλογικά κέντρα. Η κυβέρνηση ήταν αυτή που το απαγόρευσε και που θέλησε να πολεμήσει το δημοψήφισμα. Αλλά οι πολίτες προσήλθαν μόνοι τους και αβίαστα για να συμμετάσχουν και να πουν τη γνώμη τους», τονίζει ο Σ. Δανιηλίδης.
«Η συμμετοχή απαντά στη νομιμοποίηση της διαδικασίας. Η κυβέρνηση έδωσε ώθηση στο δημοψήφισμα. Εξόργισε τους Θεσσαλονικείς με την προσπάθειά της να απαγορεύσει το δημοψήφισμα», απαντά ο Τάσος Γκούβας, μέλος του «SOSτε το Νερό». Η Γιάννα Τσόκου, επίσης μέλος του «SOSτε το Νερό», επισημαίνει ότι «όποιος ήθελε να ψηφίσει "ΝΑΙ", δεν χρειαζόταν καν να ψηφίσει, γιατί έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό. Παρ' όλα αυτά, υπήρξαν και "ΝΑΙ" και λευκά στην κάλπη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αυτοί που είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ή δεν έχουν σχηματισμένη άποψη, πιστεύουν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος και την αναγνωρίζουν ως νόμιμη έκφραση της γνώμης των πολιτών».
Γύρω στις 11 το βράδυ η πρώτη καταμέτρηση έδειχνε ότι σε 26 εκλογικά κέντρα επί συνόλου 192, δηλαδή 13,54%, ψήφισαν 28.730 και λευκά 28. «Οχι» ψήφισαν 28.107, ποσοστό 97,93%. «Ναι» 595, ποσοστό 2,07%.
Ο Σ. Δανιηλίδης δήλωσε: «Η προσπάθεια της Τ.Α. για το δημοψήφισμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς ξεπέρασαν τα εμπόδια που προσπάθησε να βάλει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών. Αντιμετωπίσαμε τα εμπόδια με θεσμικό τρόπο και με νομιμότητα και γράψαμε ιστορία με το πρώτο τοπικό δημοψήφισμα της χώρας». Οπως λέει, το αποτέλεσμα είναι ήδη ένα όπλο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα κατατεθεί το αποτέλεσμα, όπως και στην κυβέρνηση και στο προεδρείο της Βουλής. Επίσης, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές η ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας θα καταθέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη νέα ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου, στην Κομισιόν, αλλά και στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών και θα ζητήσει να σεβαστούν τη λαϊκή βούληση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που αρνούνται να πουληθεί το νερό τους γιατί είναι δημόσιο και κοινό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Δημοσιεύθηκε στο: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=431345

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου