Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Ο.Δ.Π.Τ.Ε.)

Ο αγώνας του λαού μας στη σύγχρονη ιστορία του, για καλύτερες συνθήκες ζωής, για δημοκρατία, για ελευθερία, για κοινωνική δικαιοσύνη έχει βαφτεί με αίμα πολλές φορές μέχρι σήμερα. Εξέχουσα θέση στη μακρά αυτή διαδρομή αγώνων και θυσιών κατέχει η εξέγερση των φοιτητών, το Νοέμβρη του 73. Η εγερτήρια αγωνιστική δράση τους αποτέλεσε την απαρχή για την ανατροπή του στυγνού και ξενόδουλου καθεστώτος των συνταγματαρχών και αφύπνισε συνειδήσεις. Αυτή την εξέγερση και τις υποθήκες της για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας καλούμαστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Τα αδιαπραγμάτευτα αιτήματα για καλύτερες βιοτικές συνθήκες, για μια παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, για την κατάκτηση δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, πρέπει να αποτελούν τον φάρο για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας ως κίνημα. Εμείς έχουμε το χρέος να σεβαστούμε τους αγώνες αυτούς, να υπερασπιστούμε τις θυσίες και τις κατακτήσεις που μας κληροδότησαν και να τις παραδώσουμε στις νεώτερες γενιές. Έχουμε την υποχρέωση να ανοίξουμε νέους δρόμος, ώστε να διαψεύσουμε όλους αυτούς που παθητικά μιλούν για τις επερχόμενες χαμένες γενιές.


Δυστυχώς, τα πέντε τελευταία μνημονικά χρόνια, τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Σήμερα ο λαός μας, καθημαγμένος από μια σκληρή και ανάλγητη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική που υπακούει σε εντολές του ντόπιου και ξένου οικονομικού κατεστημένου, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επιβίωσης. Εκατομμύρια συμπολίτες μας χωρίς εργασία, η ανεργία των νέων έχει υπερβεί το 60%, εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν κατακρεουργηθεί, υπάρχει τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα, η κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους είναι στην ημερήσια διάταξη, η υγεία έχει υποταχθεί στην κερδώα λογική των ιδιωτικών συμφερόντων, η παιδεία και η έρευνα μέσα από την προώθηση βαθύτατα αντιδραστικών νόμων (Ν.4009/11) οδηγείται μέρα τη μέρα από αγαθό στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών στα χέρια των ιδιωτικών ομίλων και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Με τη διαρκή υπονόμευση και υποβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (διαθεσιμότητα-απολύσεις διοικητικού προσωπικού, δραστική μείωση των κονδυλίων για την εκπαίδευση κ.λ.π.) επιχειρείται η διείσδυση -ακόμη και σε αμιγώς διοικητικές λειτουργίες των ιδρυμάτων- επιχειρηματικών συμφερόντων με διάθεση ενοικιαζόμενων υπαλλήλων.

Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον που επικρατεί στα ιδρύματα τα οποία δεν έχουν προσωπικό να λειτουργήσουν, που δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις από πλευράς υποδομών για τις σπουδές των φοιτητών, οι οποίοι αναγκάζονται να τις διακόψουν λόγω οικονομικής αδυναμίας, έρχονται κάποιες διοικήσεις ιδρυμάτων να πυροδοτήσουν το κλίμα ενόψει και της επετείου της 17ης Νοέμβρη. Όλοι γνωρίζουμε ότι το τριήμερο τιμής για την εξέγερση των φοιτητών το 73, οι σύλλογοι των φοιτητών βρίσκονται μέσα στα ιδρύματα και οργανώνουν τις επετειακές δράσεις τους. Κατά συνέπεια είναι εντελώς αδικαιολόγητος ο αποκλεισμός των ιδρυμάτων και η διάταξη των δυνάμεων καταστολής έξω από αυτά , στο όνομα της αποτροπής ενδεχόμενων επεισοδίων όπως διατείνεται ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Φορτσάκης ο οποίο εγκαινιάζει νέα «ήθη», επιδεικνύοντας πρωτόγνωρη αδιαλλαξία και αυταρχισμό, που δεν συνάδει με το ρόλο ενός πανεπιστημιακού δασκάλου. Οι αγώνες των φοιτών και των εργαζομένων κ. Πρύτανη δεν είναι ούτε παράνομοι ούτε νόμιμοι, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ. 

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας, είναι επιβεβλημένη η συστράτευση,  η συμπόρευση και ο ανυποχώρητος αγώνας όλων των λαϊκών δυνάμεων, φοιτητών, εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων, για μια πατρίδα ελεύθερη από μνημόνια και επιτηρήσεις, για μια κοινωνία ισοτιμίας και δικαιοσύνης , για το δικαίωμα στην μόρφωση, στην υγεία, στην εργασία,  για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Κεντρικό Συμβούλιο
Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού
Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου