Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Πλωτή βόμβα στη Μεσόγειο: Μεγάλος ο κίνδυνος από το κινητό σύστημα καταστροφής χημικών

Μία πλωτή βόμβα με επικίνδυνα χημικά -αλλά κυρίως με επικίνδυνη νοοτροπία- πλέει από την Παρασκευή δυτικά της Κρήτης. Ο λόγος για το πλοίο της υδρόλυσης, το Cape Ray, που φόρτωσε τους πιο τοξικούς χημικούς παράγοντες της Συρίας και τους κουβάλησε στη γειτονιά μας για αποδόμηση. Αυτό και μόνο το φορτίο θα έφτανε για να κατανοήσει κάποιος ότι ξαφνικά η Μεσόγειος έγινε δεξαμενή λυμμάτων ή στην καλύτερη περίπτωση ένα τεράστιο εργαστήριο πειραματικών δοκιμών για το πως μπορούν να καταστραφούν τα χειρότερα θανατηφόρα μείγματα των πολέμων. Το προηγούμενο διάστημα οι συντονιστές του πειράματος της υδρόλυσης απέφυγαν εντέχνως να δώσουν στοιχεία και λεπτομέρειες για το τι θα συμβεί στο πλοίο.
Χθες, ένας έλληνας καθηγητής, (βιογραφικό και λεπτομέρειες για το ποιός είναι στο σύνδεσμο που ακολουθεί) ο κ. Γιώργος Ζουγανέλης, από το Τόκιο όπου βρίσκεται γράφει και εξηγεί πόσο πιο επικίνδυνα είναι τα πράγματα με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε για τα όσα γίνονται μέσα στο "πλοίο - μυστήριο". Διαβάστε τι γράφει:

Tου Καθηγητή Δρ. Γ.Ζουγανέλη
Σε προηγούμενο άρθρο εδώ είχα αναφέρει πως η όλη διαδικασία της υδρόλυσης των χημικών στο πλοίο Cape Ray απαιτούσε ένα χώρο μέσα στο πλοίο με χοντρά τοιχώματα, ρομπότς κλπ στον οποίο με την κατάλληλη μηχανική επεξεργασία θα αφαιρούντο τα χημικά απο τις οβίδες πρίν οδηγηθούν προς υδρόλυση. Υπέθεσα για λίγο ότι στο πλοίο Cape Ray χρησιμοποιούσαν την πιο τελευταία τεχνολογία.
Από όσα περιφραστικά ανάφεραν άλλοι συνάδελφοι στην Ελλάδα που παρακολουθούν πιο στενά το θέμα, κατάλαβα ότι στο Cape Ray xρησιμοποιείται μια παλαιότερη τεχνολογία που δεν απαιτεί χρήση ρομπότς αλλά περισσότερη ανθρώπινη συμμετοχή, πράγμα το οποία κάνει το εγχείρημα ακόμη πιο επικίνδυνο. Είναι χρήσιμο να εξηγηθεί οπτικά το “γιατί” και αυτό κάνω στη συνέχεια. Αν δεν το δείτε, δεν θα καταλάβετε την επικινδυνότητα του δήθεν ασφαλούς εγχειρήματος. Δεν θα καταλάβετε την ευθύνη της κυβέρνησης που δεν απαντά σοβαρά στα ερωτήματα που υπάρχουν αλλά και την ευθύνη των διαπλεκομένων ΜΜΕ που αποκρύπτουν το πρόβλημα απο τον Ελληνικό λαό.

Στη διαδικασία αυτή κάθε βόμβα κόβεται χειρωνακτικά μέ ένα τροχό στο πάνω και στο κάτω μέρος της με σιδηροπρίονο για να αποχωρισθεί το άνω κομμάτι της με το αισθητήρα της πρόσκρουσης και το κάτω κομμάτι της με το εκρηκτικό, που συνεισφέρει στη θέρμανση των αρχικών αντιδραστηρίων που δημιουργούν το ισχυρό τοξικό χημικό.
Το υπόλοιπο μεσαίο κομμάτι της εισάγεται σε ένα πολύ ανθεκτικό κυλινδρικό σωλήνα μεγάλου πάχους που περιστρέφεται. Στο χώρο αυτό, γίνεται τεχνητά η έκρηξη για τη παραγωγή του τοξικού αερίου και για κάθε βόμβα ξεχωριστά. Το αέριο που συνολικά παράγεται συλλέγεται σε τεράστια βαρέλια πρίν αυτό οδηγηθεί τελικά στους δύο αντιδραστήρες  υδρόλυσης του Cape Ray, που όταν φυσικά εργάζονται 24/7 αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας ατυχήματος.
Για όσους θέλουν να εντρυφίσουν περισσότερο στη διαδικασία. σημαντικό είναι να γνωρίζουν ότι το αρχικό εκρηκτικό υλικό που εξήχθη με τεχνητό τρόπο απο κάθε βόμβα αντικαθίσταται κάθε φορά από ένα νέο που εισάγεται μέσα στο κύλνδρο εκτόνσωσης, το οποίο πυροδοτείται εξωτερικά με ηλεκτρονικό τρόπο.
Ακολοθούν σχετικές φωτογραφίες…

Κατασκευή Βόμβας με Σαρίν


Διαδικασία διάλυσης βόμβας χειρωνακτικά

 
  
Παρατηρείστε τη τρύπα του ειδικού κάδου συλλογής, των “απορριμάτων” κάτω απο το τροχό. Και αυτά τα “απορρίματα” πρέπει να ανακυκλωθούν και μάλιστα εκτός θαλάσσης…

Διαδικασία διάλυσης βόμβας σε οριζόντια περιστρεφόμενο κύλινδρο εκτόνωσης



Σχηματική περιγραφή ενός πλήρους συστήματος διάλυσης βομβών 


Παρατηρείστε την φτηνή προστασία με ακρυλικό υλικό που υπάρχει στο πλοίο Cape Ray για την προστασία του συστήματος διάλυσης των βομβών αντί ενός τοίχου με διπλά τοιχώματα και αυτόματο σύστημα εξαερισμού, όπως θα έπρεπε.

Μεγαλύτερες βόμβες μεγαλύτερα συστήματα εκτόνωσης χημικών…


Αντι επιλόγου

Σε ένα σύνολο τόσων χιλιάδων βομβών που θα υπάρχουν στο πλοίο, η έλλειψη αυτοματοποίησης κατά τη διάλυση είναι ένα μείον στη προστασία και αυτό είναι πλέον κατανοητό.
Κατά τη γνώμη μου, το Συντονιστικό για τα Χημικά της Συρίας θα πρέπει να καταθέσει άμεσα αναφορά στον Άρειο Πάγο, αναφέροντας ονόματα υπευθύνων και να προχωρήσει σε μηνύσεις. Δεν πρέπει να υπάρξει διαφυγή σε περίπτωση ατυχήματος με το νόμο περί ευθύνης υπουργών για κανένα υπεύθυνο, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την οικονομία της χώρας.
Μαθηματικά, η πιθανότητα να συμβεί ατύχημα είναι πολύ υψηλή. Μαθηματικά επίσης, η πιθανότητα να υπάρξει συγκάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος είναι πολύ υψηλή αφού η μυστικότητα του εγχειρήματος προσφέρει τις απαρίατητες προυποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου