Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Κ. Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA»

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε σήμερα Δευτέρα, 16 Ιουνίου, συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89» και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου.


Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη:
Η λύση που δόθηκε είναι απολύτως εναρμονισμένη με το σχεδιασμό του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που είχε προβλέψει ότι μπορεί να επανατοποθετήσει λίγο παραπάνω από τους μισούς διοικητικούς υπαλλήλους που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα.
• Όσο τρέχει η διαδικασία της επανατοποθέτησης – περίπου δύο μήνες – δεν θα απολυθεί κανείς. Είναι μια σταθερή διαδικασία που ισχύει για όλες τις κατηγορίες των διαθεσίμων.
• Για κάθε «έκπτωση» που κάνουμε σε μία κατηγορία υπαλλήλων, το κενό θα συμπληρωθεί από κάποιους άλλους.
• Δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, που με πολύ κόπο και προσπάθεια το ΥΔΜΗΔ κατάφερε στην τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα ότι ο κύκλος της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, όπως τον γνωρίσαμε, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014 και δεν θα έχουμε νέους ποσοτικούς στόχους.
• Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, με γραπτές εξετάσεις και δομημένη συνέντευξη, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Είναι ένα παράδειγμα των ποιοτικών μεταρρυθμίσεων που εισάγουμε στο Δημόσιο.
• Θα ήμουν ο ευτυχέστερος των ανθρώπων αν σε κεντρικό επίπεδο θα μπορούσαμε να επαναδιαπραγματευτούμε το στόχο των απολύσεων. Δεν θεωρώ ότι στην παρούσα συγκυρία αυτό είναι εφικτό. Όταν μεταθέτουμε κάτι στο μέλλον, με την ελπίδα να το λύσουμε τότε, βρισκόμαστε τελικά με ένα πρόβλημα πολύ πιο οξυμμένο. Αυτό μας έχει δείξει η ιστορία.
• Δεν είναι ακριβές ότι επανέρχεται ο 13ος μισθός στο Δημόσιο. Συζητάμε να μπορούμε να έχουμε στοχευμένη σύνδεση της παραγωγικότητας με μια μισθολογική επιβράβευση. Είναι τελείως διαφορετικό να λέμε ότι αυτός που επιτυγχάνει τους στόχους θα έχει μια επιβράβευση και να λέμε ότι αυτός που δεν τους πετυχαίνει θα κόβεται ο μισθός του. Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι εκείνοι που θα αξιολογηθούν στο 15% θα απολυθούν ή θα χάσουν το μισθό τους. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά.
• Στέκομαι με απόλυτο σεβασμό στον αγώνα οποιουδήποτε εργαζόμενου. Οι γυναίκες που απασχολούντο στην καθαριότητα του ΥΠΟΙΚ έχουν κάνει αίτηση για θέσεις στο δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο της κινητικότητας και κατά συνέπεια δεν έχουν απολυθεί. Κάποιες από αυτές, εφόσον μέσω αυτής της διαδικασίας δεν επανατοποθετηθούν, θα χάσουν τη θέση τους στο Δημόσιο.
• Το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να κρίνει ότι μια δομή ή μια κατηγορία εργαζομένων δεν του είναι απαραίτητη.
Πηγή: http://www.ydmed.gov.gr/?p=8586

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου